Μαθήματα στην τάξη ή εξ’ αποστάσεως Online;

Οι αλλαγές στις συνθήκες της εκπαίδευσης τον Μάρτιο του 2020 έκαναν πολλούς από εμάς να αναρωτιόμαστε αν η σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση (Online Learning) ήρθε για να αντικαταστήσει την ‘παραδοσιακή’ δια ζώσης εκπαίδευση και αν τελικά είναι περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσμάτικη.

Έχοντας συμπληρώσει 22 χρόνια στην εκπαίδευση, θεωρώ ότι το μάθημα μέσα στη φυσική μας τάξη είναι αναντικατάστατο. Η δυναμική που διαμορφώνεται σε μια ομάδα που αλληλεπιδρά μεταξύ της σε φυσικό χώρο επηρεάζει τόσο την αφομοίωση του γνωστικού αντικειμένου όσο και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών. Μέσα σε μια τάξη, θα παίξουμε κιναισθητικά παιχνίδια, θα επικοινωνήσουμε χρησιμοποιώντας ακόμα και μη λεκτικούς οδούς, όπως τη γλώσσα του σώματος, οπότε και η διάδραση γίνεται πιο ζωντανή και η συναισθηματική κάλυψη είναι πιο έντονη.

Από την άλλη, η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει, και όταν οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να βρεθούμε σε μια τάξη με την ομάδα μας, η σύγχρονη εξ’αποστάσεως εκπαίδευση είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Προσοχή όμως, γιατί ‘τηλεκπαίδευση’ σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται το ‘μαζεμά’ μας σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Messenger, Viber) για να ‘πούμε’ τις ασκήσεις μας. Η σωστά δομημένη τηλεκπαίδευση γίνεται όταν λειτουργούμε online ακριβώς όπως θα λειτουργούσαμε στην τάξη:

  • σε εκπαιδευτικές σύγχρονες πλατφόρμες (Zoom, Google Meet, Webex, κ.α.)
  • σε συνδυασμό με εύχρηστη ασύγχρονη πλατφόρμα για την επικοινωνία μεταξύ δασκάλου-μαθητή (My School: https://kourti-stergiani.gr/my-school-i-diadiktyaki-mas-platforma/)
  • με projects, quizzes και παιχνίδια που μεταφέρονται online σε γνωστά εκπαιδευτικά ψηφιακά εργαλεία
  • με σωστό monitoring της προόδου των μαθητών και αξιολόγηση με online tests και πλατφόρμες LMS
  • και πάντα μέσα σε ομάδα, όχι μόνοι, γιατί η μάθηση είναι διαδραστική και κοινωνική

Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες σας, λοιπόν, είτε μπορείτε να έρθετε στο σχολείο μας ή δεν μπορείτε γιατί βρίσκεστε μακριά ή ακόμα ανήκετε σε ευπαθή ομάδα, απευθυνθείτε σε μας για να βρούμε μαζί την καλύτερη δυνατή λύση, πάντα με επαγγελματισμό, συνέπεια και αξιοπιστία, όπως κάνουμε εδώ και 40 χρόνια στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.